PRODUK SHAKLEE

Wednesday, 1 April 2015

PENGALAMAN BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN

Assalamualaikum.. mata tak mau lelap lagi jadi mak yong malam ni nak share pengalaman bersalin secara pembedahan/caeseran. Pengalaman semasa melahirkan putera sulung sy Muhammad Hasziq Asyraf. Alhamdulillah, sekarang aku dah hamil 8 bulan (33w4d) untuk anak kedua dan due mungkin pada 16 Mei 2015..haaa jatuh pd hari guru tu..cuti tu..hehe..

Ok tak nak intro lbh2 nak direct to the point jer.. berbalik pada pengalaman bersalinkan hasziq plak..
Alhamdulillah semasa mengandungkan hasziq dulu aku tak ada masalah apa2.. yg selalu kena marah kat nurse pun sebab berat yg naik mendadak, kencing manis, darah tinggi dan anemia semuanya xda..syukur Allah permudahkan proses kehamilan aku..

Pada masa tu, aku masih bekerja, rutin harian aku pagi2 mesti jalan kaki 15-20 minit ke tempat kerja. alah dekat jer pun dari rumah, belakang rumah jer pun ofis..

orang kata banyak berjalan senang nak bersalin..ya ke?
bagi aku semua tu ketentuaan Allah kan, ok pada hari aku nak mula2 masuk wad tu..seorang kakak senior kat opis aka team leader aku suruh aku isi form cuti siap2 mentang2 aku dah 38 weeks dah pd masa tu. Maka aku dgn senang hati pun isi lah form tu.. excited nak cuti lama uolss..

tepat jam 5.30ptg Hari yg sama aku isi form tu aku balik kerja jalan kaki macam biasa jer, lagi sikit nak smpai rumah tetiba lak hujan turun, maka aku berlari2 anak la lari dari hujan tu.. smpt berhenti bawah bangunan ofis laki aku (sebelah aprtment yg kami sewa jer ofis laki aku tu). So dlm hati ni alahai hujan ni xlebat aku nak redah jer lah..10 minit lepas tu smpai lah rumah aku sedikit basah kuyup..

Lepas tu aku siap2 lah masak tuk makan malam, jadi aku pun dah lupa pukul berapa en.suami aku balik kerja, tapi yg aku ingat memang dia balik lambat sikit, sbb lps makan malam tu aku pun on laptop dan terus buka fb. lama juga aku berFB tu..xsilap aku status aku pun ttg persiapan nak bersalin. Sedar2 dah dekat pukul 12 tgh malam, jadi aku pun siap2 nak masuk tidur, baru nak off laptop perasan ada darah yg sudah kering kat betis, sikit jer.. tp aku terfikir darah apa plak ya..ermm en.suami dah slmt Zzzz dah pada masa tu...

so apa nak buat, gi cuci muka dulu kat bilik air..tapi hati dah fikir macam2..nak tak nak aku kejutkan juga laki aku dan bagitahu dia ada darah.. haa dia dgn muka cuak bangun dr tidur trs tnye nak beranak dah ke tu?
Aku cakap entah la..tak sakit pun.. so duduk termenung jap aku & dia tak tahu nak buat apa..blurrr..haha..
tetiba teringat nak call akak aku yg duk blok A aprt yg sama..akak aku kata kena g hospital tu dah tanda2 nak bersalin dah tu..aku pun termenung lagi.. duk fikir nak g ke tak..sbb aku tak ada sakit apa2 pun..darah tu keluar sebab aku berlari ke ptg td..

bincang dgn en.suami, kami pergi hospital juga..masa tu pergi HKL. Haaa masa on the way pergi hospital ni lawak gilerr..laki aku tak biasa dgn jalan kat situ dan dia plak jns susah nak cam jalan kalau drive waktu malam...dengan selambanya kami berdua makan buah langsat.. haa..laki aku siap tnye lagi boleh tahan tak..aku cakap ok jer..xsakit pun..so dr kul 1 pagi aku pergi hospital sampai kecemasan pukul 2 pagi..hihihi..jauh perjalanan sebab silap jalan..

ok dah smpai sini..mcm2 prosedur nak kena ikut..ermm..tunggu itu ini, lps tu smpai lah masa aku kena check jalan..berdebar juga..haa..risau wehh..org nak seluk cam mana lah. alhamdulillah dapat nurse perempuan yg check jalan tu....lps tu dia bagitahu..ok puan dah siap..haaa kjp jer..ingt lama..tapi ayat dia buat aku berdebar2..jalan dah buka..laju jer dia inform doctor suruh warded jln dah buka 1 ke 2 cm cam tu lah..

Dalam hati eh..nak bersalin dah ke aku ni..ermm kena tido hospital lah ya..ok lah redha jer..so ada lah doktor yg pantau kat wad tu lelaki aku xingt nama sbb aku malu sgt2 weh..stp kali dia check perut aku xpndg pun muka dia..malu sgt dlm ht ckp cukuplah aku jumpe dia sekali ni jer.(pdhal doktor pun maybe xingt kita pun sbb pesakit dia entah brp ramai yg keluar masuk kan kan kan)..

So pagi esoknya..adalah rutin nurse2 yg check tekanan darah tu,.tapi aku masih selera lagi makan pg tu.. so nurse gtau pukul 8 nanti ada doktor dtg melawat.. Doktor pelawat ni perempuan tp sedikit garang..huhu. tp yg bestnya boleh smbg lagi dia tgk alamat aku then tnye awk duduk mana ya?
selamba jer aku jwb bandar sunway Pj..Boleh plak doktor ni ckp, best la awak bnyk tmpt shopping..haaa bg doktor tmpt shopping situ mmg lah best..tp bg aku tmpt window shopping jer..hahhaha..

Nak dipendekkan cerita, aku dah lupa brp kali masuk bilik pemeriksaan untuk check jalan..tp seingat  aku pd hari tu, doktor pelawat td dtg lagi tengah hari buat check up dan di suruh aku masuk bilik pemeriksaan untuk check bukaan jalan, ada laa 2 3 org lg sama2 tggu giliran macam aku juga..then lps tu nama dah kne pnggil, takut weii..yg ni aku terkejut gilerr..sakitnya dia seluk tu..rasa nak lompat terus dr katil tu..dah la lama sakit plak tu..tp masih brtahan lg..aku pun dgn selambanya balik kat katil, tgk2 en.suami kesyngn dah ada dah kat katil..n ada makanan tgh hari..

nak makan tapi tak lalu..sbb sakit kena seluk..n rasa contraction dah sikit2..aku pun diam xbnyk cakap..laki aku ckp makan la nasi tu..nnt lapar & xda tenaga....tgk lauk macam sedap..ok lah makan lah..tp sakit td masih terasa, jadi aku minta dgn laki aku nak mkan kat kerusi, suruh dia adjust meja & kerusi..sudah makan tu,.aku terasa basah habis kain batik sarung yang aku pkai, bila bangun, tu dia..terkejut tgk darah penuh di kerusi tu...memang meleleh smpai ke kaki..aku tgk muka laki aku dah cemas.. aku lg la cemas..dua2 tak boleh tgk darah bnyk2 gitu....

So cepat2 aku ambil pad dan jalan g tandas nak salin..masa aku jalan tu aku perasan drah aku menitik2 di lantai..tapi yg herannya nurse kat kauntaer boleh tgk & ckp banyaknya drah.ermm..tak tnye kita pun ok ke tak..tp dlm ht pasrah jer lah sbb hospital gomen jerr pun..jgn nk ngada2 ok..

kat tandas tu aku dah xleh nak salin pad dah..darah bnyk sgt n laju cam air paip dah.. so aku pnggl laki aku..suruh pnggl nurse, nurse dtg boleh lg dia ckp, puan pakai jer pad tu..aku ckp dah pkai dah, tp kejap jer dah penuh..dia tnye lagi dah brp pad..dgn nada geram dan suara aku kuat sikit aku ckp..sy dah xboleh pakai pad dah, darah xberhenti cam air dah kuar, baru lah nurse tu jenguk dan minta aku ke bilik pemeriksaan serta merta. masuk bilik ni..jumpe lagi doktor laki yg pantau kat wad tu..malu punya pasal hilang sakit jap..bila dia check bukaan aku baru 4cm..

haaaa..tp pelik juga nurse2 semua ckp ada darah beku..Allah dugaaan apa lagi tu..aku yg cuba bertenang, jd makin takut bila dgr nurse2 berscerita yg kes ni pelik..then lps tu aku kna msuk labour room..huuhh..kat sini lah ada doktor pelatih..entah brp org dah lupa dah..

alhamdulillah en.suami sentiasa ada.. air mata xpyh ckp la..bila ramai doktor dan nurse yg dtg tgk kes aku ni..aku jadi takut & berdebar2..terasa kat miss v aku tu tersekat benda jer..huhu..tgk muka en.suami meleleh air mata..bukan nak ngis tp entah la rasa sayu wei.

lepas tu datang lah seorang doktor lelaki india..dia check jalan lagi.. masih juga 4cm..darah tak henti2 lagi keluar..aku tak pasti dan tak arif ttg alatan yg die org guna tuk kes aku ni, tp apa yg aku rasa bnde tu pnjg sikit ibarat cam doktor tu seluk dan potong jer darah beku tu..then aku rasa kuar seketul kat tilam tu..tp masih ada lagi..sakit tu Allah jer yg tahu.. aku tak boleh nak cerita macam mana sakitnya.. tetapi alhamdulillah rasa sakit contraction tu tak sakit sgt..tahap yg betul2 contraction tu aku tak rasa la kan..

tgk jam dah pukul 4ptg..aku kat dlm tu..masih lagi 4cm..lps tu dtg lg doktor india td tgk2..dia ckp ada apa2 atau rasa sakit bgtahu.then semua pun pergi..tggl doktor pelatih dan en.suami jer..aku masih menahan sakit. sakit akibat pendarahan yg banyak tu.. dlm pukul 5 lbh ptg tu..doktor td dtg lagi..tgk carta gerak jantung baby..alah la rimas betul dgn mesin tu..lps tu dia pergi lg..then xlama lps tu nurse plak dtg..awak berdebar ke? laju jer jantung awak ni..aku diam jerr..tp smpat lagi aku minta air kosong dgn nurse tu dahaga sgt..nurse tu ckp xboleh minum dah..tp nasib baik aku dpt nurse yg baik dia bg juga aku segelas air.. heh..lega..dan tenang sikit rasanya..xdala aku fikir yg bukan2..smpt la bc apa2 ayat yg terlintas kat fikiran aku..tp yg paling kuat aku selawat jer dlm hati ni..

tak lama lps tu doktor td dtg lagi..dia bagitahu, kalau jalan tak buka juga nnt kne czer..sbb pendarahan dah terlalu lama.
haaa..dr awal aku hamil bnde ni lah yg aku xnak, kalau boleh aku nak brsalin normal, tp aku minta juga dgn doktor nak cuba bersalin normal,
doktor arahkan untuk diberikan ubat dlm nak sure la plak..tp doktor pelatih ckp nak bg jln cepat terbuka. Dia cucuk dlm plain water..n air tu mgalir masuk melalui tgn aku..

Dah settle semua, aku pun tgk jer lah mesin gerak jantung bayi n ibu tu duk bunyi...xsmpai pun 5 minit, mesin tu makin kuat bunyi nya..macam beri isyarat plak..so aku rasa tak sedap hati & cepat2 minta en.suami pnggilkan nurse..so dtg lah nurse yg baik yg bgi air td tgk..tgk dia berlari pnggl yg lain n jrit emergency tu aku dah cuak..n takut, lagi sekali air mata aku brtakung lagi..dalam hati, ya Allah apa lagi ni..minta dia prmudahkan segalanya...bila dtg yg lain2 ada nurse senior ni kot disuruh buang nya ubat induce td.

then mesin tu dah brhnti bunyi..suasana yg klm kabut td reda sekejap slps doktor india td dtg..dan brcakap dgn nada yg sgt2 tenang,ttg masalah yg berlaku..aku tak ada pilihan lain, pembedahan harus dilakukan dgn segera, sebab si comel hasziq tu dah lemas kat dalm ( bby distress). so en.suami pun bgtahu ikut doktor jer asal dua2 selamat. Jadi aku pun pasrah jer lah..czer pun czer jerla.. jnji aku dpt jumpe putera kesyangan aku..

terus nurse n the geng siapkan aku ke bilik bedah hospital HKL, dan aku diminta sign segala macam borang tu...laki aku lak kena tggu kat luar..tepat jam 6ptg aku masukbilik bedah then kena cucuk ubt bius.. bius yg tidur terus xsedar apa dah haaa..lps jer cucuk kat tulang belakang, aku rasa sejuk jer..
lps tu aku dibaringkan dan lps tu proses pembedahkan pun berjalan.

aku sempat merasakan perut aku dituris2 sebanyak 4 kali..macam potong buah uollss...ngeri tak..lps tu aku tak sedar dah..then aku tersedar balik bila terasa perut aku ditendang2 dan di ditarik2 dan terasa sesuatu ditarik keluar dgn kuat dr dlm perut ku..lantas aku menyebut  Allahuakbar  dgn agak kuat, dan dtg seorang nurse tenangkan  aku..padahal aku dlm sedar dan tidak sedar.. dan beberapa minit lps tu..dtg nurse tunjuk baby dan tnye jantina..aku jwb cam dlm mimpi..boy...dan aku tahu skrg dia dah hadir dlm hidup aku..tepat jam 6.28pm lahirlh seorang anak cerdik yg mulia aku namakan atau Muhammad Hasziq Asyraf.

selepas itu aku di tolak masuk ke wad..then selepas 1 jam baru aku boleh bergerak seperti biasa dan baru lah kami bersua muka..masyaallah aku dah ada anak sndri.. alhamdulillah lahir juga zuriat pengikat kasih cinta aku dan suami..

Terima kasih kpd semua kakitangan HKL yg bertugas pada masa itu..service semua ok bagi aku..walaupun ada yg xpuas hati sikit sebanyak tu apa lah sgt..apa yg penting nurse2 & doktor2 semuanya baik2 yg aku dpt, alhamdulillah mungkin itu sebahagian yg aku perlu dapat..

sekian kisah pengalaman bersalin anak pertama aku, yg anak kedua nnt aku kongsikan lagi insha Allah bulan mei nanti.. terima kasih yg sudi baca...kita tgk ada perbezaan tak makan shaklee dgn tak..anak kedua ni aku mmg ambil set hamil shaklee..

kalau ada yg mencari set hamil blh klik sini dan set bersalin Shaklee boleh klik Sini jika nak membeli  secara online yg penting ada credit card or debit card. Order akan diproses dlm tempoh  2-3 hari waktu bekerja.

Untuk dapatkan konsultasi dan order biasa boleh terus hubungi saya :
Nama: Hasliza Ali
Sid No. : 925025
No.Tel : 0179741139 (Whatspp/sms/call)
Fb : Eza Aala


No comments:

Post a Comment